Sosyal Medya

Makale

‘Beşerî kanun adına değil, Allah adına’ nikâh

Abant’ta 13-15 Ekim günlerinde yapılan, ‘Aile, Toplum ve Devlet’  konulu bir sempozyumdaki bazı sunumlara önceki yazıda kısaca deÄŸinilmiÅŸti; devam edelim..

Ancaak, sözün başında bir başka noktaya da değinmekte fayda olsa gerek..

Abant, güzel bir yurt köşesi, kabul; ama, bu ülkede daha nice güzel mekânlar da vardır. Hele de, kamu kurumlarınca yapılan toplantılar niçin, genel olarak Abant, Antalya, Marmaris vs. gibi yerlerde yapılır? Bu gibi toplantılar bu yüzden, daha baÅŸtan turistik bir geziye dönüşüyor. Bunun yerine, meselâ Hakkârî’de, Cizre’de, Kırklareli’nde veya baÅŸka bir baÅŸka yurt köşesinde yapılamaz mı bu gibi toplantılar? ‘Efendim, oralarda yeterli hacimde toplantı mekânları olmadığı gibi, ulaşım imkânları da sınırlı..’ denilebilir. Bu, zannımca yanlış bir deÄŸerlendirme..

Geri kalmış yurt parçalarının gerçeğinden yakınen haberdâr olmak için bu gibi toplantıların öyle yerlerde yapılması niçin düşünülmez? Ayrıca, böyle bir tercih ortaya konulursa, tabiatın o bölgelerdeki harikulâde güzellikleri ve tarihî zenginlikler de gün yüzüne çıkar.

Bu konunun ciddî olarak düşünülmesi temennisiyle, asıl konuya geçebiliriz.

***

Abant’taki sempozyum vesilesiyle birçok eski hocaları, dost veya arkadaÅŸları da görmek imkânı oldu. Gençlik yıllarımızda, 45 sene öncelerde, merhûm Muhammed Hamidullah’ın derslerini bize ânında tercüme eden ve üzerimizde çok hakkı olan Prof. Yûsuf Ziya Kavakçı hocanın sabah namazından sonraki dersleri, kezâ Ä°brahim Halil Çelik ve eski Akıncı liderlerinden Ã‚rif AltunbaÅŸ’ın sohbetleri bu sempozyumun gözükmeyen faydalarından olarak zikredilmelidir.

Bu arada, Prof. Necdet Subaşı’nın ve Hamza Cebeci’nin güzel konuÅŸmasına bu sütun yetmedi ve özetlemeye kıyamadım. Belki yeri gelirse ileride deÄŸinirim.

***

Sempozyumun son oturumda Azerbaycan Meclisi’nde milletvekili olan Ganire PaÅŸayevahanımın konuÅŸmasına da kısaca deÄŸinmekte fayda var. ‘Müslüman Türk ailelerin yabancı kültürlerin saldırı ve istilâsıyla karşı karşıya bulunduÄŸunu; geçmiÅŸte Brezilya dizilerinin bize yabancı olduÄŸunu söyleyerek onların etkisini kırabildiÄŸimizi; ama, ÅŸimdi onlardan daha da tahripkâr dizilerin kendi insanlarımızca oynandığını’ belirten PaÅŸayeva ‘Çocuklarımızı elimizden alıyorlar..’ diye yakınmayalım, onları baÅŸkalarına biz kendi elimizle teslim ediyoruz. Onların geleceÄŸini maddî açıdan düşündüğümüz kadar, iç dünyalarını düşünmüyoruz..’ derken haksız deÄŸildi.

***

Diyanet Ä°ÅŸleri eski BaÅŸkanı Mehmet Görmez Hoca’nın konuÅŸması üzerinde de biraz durmak gerekiyor.

Görmez Hoca’nın son derece ilginç olan konuÅŸması, özellikle, bugünlerde, ‘Müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesi’ etrafındaki tartışmalara da ışık tutması hasebiyle cihetiyle daha bir ilginçti.

Çünkü ‘nikâh’ denilen aqd /akit, dayandığı kanunun aslî temeline göre itibar kazanır. Nice ülkelerde ÅŸimdilerde cinsî sapıklıklar bile evlilik olarak nitelenip aynı cinsten olanlar arasında nikâh adı verilen ve hukukî sonuçları olan en ahlâkdışı birliktelik iÅŸlemlerine bile cevaz veriliyor.

Ä°slam açısından ise, nikâh, ancak, evlenmelerinde Ä°slam açısından bir engel bulunmayan erkek ve kadın arasında, taraflar Allah adına söz vererek yapılan bir hukukî iÅŸlemin adıdır.  Yani, bir takım güç odaklarına göre deÄŸiÅŸen beÅŸerî kanunlara deÄŸil, Allah’ın kanununa göre ve O’nun adına söz vererek yapılan bir hukukî iÅŸlem..

***

Görmez Hoca, bu konuya dair izahatta bulunurken özetle ÅŸunları söylüyordu: ‘Nikâh’Kur’an’da ‘mîsâq’ olarak geçer, ‘mîsâq’un galizâa..’ Büyük sözleÅŸme.. Çünkü böylece hem bir ahdleÅŸme- yeminleÅŸme, hem bir aqd, ve hem de mîsâq gerçekleÅŸiyor. Allah’u Tealâ ile ruhlarımız arasında Qalûbelâ’da yapılan sözleÅŸme de böyle bir ‘mîsâq’dır. Ve ‘nikâh, bütün dinlerde,sekülerbir ‘aqd’ deÄŸil, manevî bir ahd’dirmîsâq’dır.’

***

Evet, beÅŸerî kanunlar yasak ve cevazlar getirir; haram ve helâli ise vahyden kaynaklanan inanç belirler. Nikâh denilen iÅŸlem sadece beÅŸerî kanuna göre yapılırsa, bir sıradan akitolur; Allah adına yapıldığında ise bir ‘mîsâq’.. 

kaynak: STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.